Velikonoční zelňačka

Vytisknout recept
Každý rok mi o Vekikonocích zbyde uzený vývar, když si vařím maso do nádivky. Nevyhodím ho, ale použiju na velikonoční zelňačku.
Zelí u nás doma nesmí nidky chybět, a tak většinou o velikonočním pondělí tuto polévku udělám.
 
Zelí si sliji přes cedník a ochutnám, podle potřeby ho properu ve studené vodě. To když je hodně kyselé. Pokrájím na menší kousky a vložím do hrnce, přidám asi 3 lístky bobkového listu, 5 kuliček Nového koření a o něco více kuliček pepře, zaliji vývarem (když není, tak vodou nebo zeleninovým vývarem/...a dám vařit.
 
Cibulku nakrájím na drobno a klobásu na malé kostičky. Dneska jsem použila kvalitní Gombaseckou klobásu. Pokrájenou ji dám na rozpálenou pánev a nechám trochu vyškvařit, pak přidám cibulku a míchám, nakonec trochu červené sypané papriky pro barvu. Když je to posmažené (pozor, aby paprika nezhořkla), tak sundám z ohně.
 
Brambory - 2 si nastrouhám na zahuštění polévky a ostatní nakrájím na malé kostičky a zvlášť v hrnci je uvařím.
 
Když je zelí akorát, přidám směs klobásy s cibulí a paprikou z pánve a pak strouhaníé brambory na zahuštění a nechám ještě asi 5 minut povařit. Nakonec přidám uvařené brambory a polévka je hotová.
 
Dobrou chuť přeje Hudlenka 
1kg - kysané zelí
1,5 l - uzený vývar
2 ks - klobása - kvalitní nejlépe papriková
1ks - cibule
6ks - brambory
ks - koření - bobk. list, kuličky pepře a Nové koření, červenou papriku
ks - sůl (podle potřeby)
příprava - 10
vaření - 30
Kategorie Polévka
Uvařila Lenka Hudečková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account