Já se rybích polévek bála, jednak je vařit tak i někdy ochutnat *sad* nedůvěra asi z dětsví.. Ale můj muž letos začal chodit na pravidelné rybářskévíkendy a tak se mi už na mrazáku tlačí kapr, amur a sumec. Hledala jsem recept jak tyto ryby využít. Synovi dávám občas dušeného amura a pak mi zbyde na dně hrnce ,,vývar,, a tato polévka je skvělá.. Je pravda, že v receptu je víno, ale já udělala bez a byla také výborná 😉
- Cuketu nakrájejte a posolte, nechte ,,vypotit,, a pak nakrájejte ještě na menší kousky.
- V hrnci rozehřejte oliv.olej a něm orestujte na malé kousky nakrájenou šalotku, poté přidejte česnek, na drobno nakrájenou mrkev, petržel, celer a nakonec přidejte i cuketu.
- Ochutíme solí, pepřem, kari a šafránem. Zalijte vínem a redukujte.
- Až se alkohol z vína vyvaří, přidejte rybí vývar a asi 15minut vařte.
- Poté přidejte smetanu a polévku rozmixujte.
- Dle chuti ještě dokořeníme a zakápneme citrónem.
- Oloupané krevetky osmažíme do růžova nebo můžeme jen přidat maso z vývaru či uzeného lososa a trošku kopru.
Dobrou chuť!
2lžíce - Olivový olej2ks - Šalotka2-3stroužek - Česnek2ks - Karotka1ks - Petržel1ks - Menší cuketa1ks - Stonek řapíkatého celeru ks - Sůl, pepř, špetka šafránu, kurkumy nebo kari2dcl - Bílé víno1,2l - Rybí vývar 200ml - Smetana 31%ks - Na ozdobu krevety nebo uzený losos nebo špetka kopruks - Šťáva z půlky citrónupříprava - 10vaření - 40