Polévka z patizonu. Typicky letní pokrm pro pohodu a dobrou náladu

Vytisknout recept
Hledáte recept na snadnou, rychlou a výživnou polévku ze sezónní zeleniny? Vyzkoušejte patizon. Výtečný plod plný vitamínů a minerálů, který má velmi příznivé účiky pro organismus. Pokud si ho sami doma nevypěstujete, seženete ho nejčastěji na tržnicích, kde máte záruku kvality a čerstvosti. 
Patizony mimo jiné prospívají tělu přísunem draslíku, mědi, floru a železa. Podporují obranyschopnost, pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi a celkově regenerují.
Uvařte si velmi jednoduchou leč výtečnou polévku, jejíž příprava zabere minimum času, za to dodá maximální pohodu a dobrou náladu. 

Co budete potřebovat?

  • 1/2 středně velkého patizonu (cca 500 g čisté váhy po oloupání a vydlabání semínek)
  • 4 ks středně velkých brambor
  • 1 cibuli
  • 3 PL (kokosového) oleje
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 1 PL soli
  • špetku mletého římského kmínu
  • špetku mletého pepře
  • špetku mletého muškátového oříšku
  • 100 ml (rostlinné) smetany 

Máte ingredience připravené? Pak se dejte do samotného vaření:

  1. Polovinu patizonu oloupejte, zbavte semínek a nakrájejte na menší kousky.
  2. Brambory oškrábejte a rozkrájejte na drobné kostičky. Obojí zelenina by měla mít stejně velké kousky, aby se shodně uvařila.
  3. Cibuli nakrájejte nadrobno a osmažte na oleji dozlatova.
  4. Přisypte nakrájený patizon s bramborami a restujte, dokud zelenina nepustí šťávu.
  5. Zalijte zeleninovým vývarem, osolte a vařte asi 17 minut.
  6. Ponorným tyčovým mixérem směs rozmixujte do jemného krému. Ochuťte kořením a zalijte smetanou.
  7. Ještě krátce povařte.
Servírujte s čerstvou petrželovou natí. Přidat můžete i čerstvý hrášek, který dodá polévce jemnou nasládlou příchuť.
Dobrou chuť a příjemně strávené letní chvilky vám přeje Slávka Fran.
 
 
500g - Patizon (1/2 ks)
4ks - Brambory (středně velké)
1ks - Cibule
800ml - Zeleninový vývar
100ml - (Rostlinná) smetana
1lžíce - Sůl
1špetka - Římský mletý kmín
1špetka - Mletý pepř
1špetka - Mletý muškátový oříšek
3lžíce - (kokosový) olej
příprava - 20
vaření - 25
Kategorie Polévka
Uvařila JaroslavaFrančíková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account