Švédský Glögg - takový silnější svařák 🙂

Vytisknout recept

 

 
Tradiční vánoční nápoj ve Švédsku se jmenuje Glögg. Pije se v různých podobách na celém Severu.
 
 
 
 

Suroviny

1 láhev kvalitního červeného vína

½ až 1,5 dl vodky

2 hřebíčky

2 ks skořice

½ lžičky kardamonových semen

1 dl hrozinek, sušené brusinky

½ dl oloupaných mandlí na plátky
cukr
 
 

Postup

Víno svaříme s vodkou, kořením a cukrem. Přidat můžete už na začátku rozinky nebo brusinky, hezky nasají chuť glöggu. Nakonec horké víno ozdobíme plátky mandlí a pomerančem a popíjíme.
 
 
 
 

Kde se vzal

Nápoj tedy pochází ze Švédska, kde jej místní nejprve vyráběli z vína, cukru, medu, skořice, zázvoru, kardamomu a hřebíčku. Tato kombinace byla později pojmenována jako zářící, svařené víno – glödgad vin. Slovo Glögg je zkrácený tvar, který se poprvé objevil v tisku v roce 1870. Jeho popularita se postupně rozšířila do celé Evropy, a tak má své bratříčky i ve Finsku (gluggi má v sobě místo brandy vodku), německé glühwein se zase vaří z vína bílého. Irové tam lijí Irish whiskey, jak jinak.
 

l - láhev kvalitního červeného vína
1,5dcl - vodka
2ks - hřebíčky
2ks - skořice
1/2lžička - kardamon
1dcl - hrozinky, brusinky
1/2dcl - mandle
lžíce - cukr
příprava - 10
vaření - 10
Kategorie Nápoje
Uvařila Amanda

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account