Domácí šípkový sirup

Vytisknout recept

Otrhané šípky namočíme, pořádně propláchneme a scedíme. Šípky dáme do velkého hrnce a zalijeme vodou, vezmeme tyčový mixér a co nejvíce pomeleme. Já k nim přidala ještě 100 g sušeného rakytníku.

Směs uložíme do lednice, kde necháme minimálně 24 hodin luhovat. Já nechala 2 dny.
Druhý den postavíme hrnec na sporák a zahřejeme až po bod varu (hlídáme a jakmile pozorujeme, že se začíná vařit, odstavíme, aby se neničily zbytečně vitamíny). 
Nyní přecedíme přes hustý plastový cedník (zachytí všechny jemné chloupky), nebo můžeme použít lisovací mlýnek po babičce. Do výluhu přidáme všechny ostatní ingredience. Pořádně promícháme až do úplného rozpuštění cukru a medu, necháme vystydnout a můžeme plnit do lahví. Skladujeme v chladu.

Vystačí na 2 lahve o obsahu 500 ml


1kg - čerstvé šípky
150ml - Pomerančová šťáva
1ks - Šťáva z citronu
1l - Voda
1kg - Třtinový cukr
3lžíce - Med
1lžička - Kyselina citronová
příprava - 1440
vaření - 45
Kategorie Nápoje
Uvařila MonikaKolářová

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account