Žemlovka s jablečno-dýňovou náplní. Voňavá, sytá a snadná večeře

Vytisknout recept
Jednoduchý, rychlý a šetřílkovský pokrm, který s oblibou dělávaly už naše babičky. Skvělý tip na zužitkování pečiva z předešlého dne, které už ztratilo na křupavosti a přece je škoda ho vyhodit. Nejchutnější recepty vždycky vznikají z toho, co dům dal. 
V ledničce zbyla polovina pečené máslové dýně, v košíku 2 jablíčka a pár kousků celozrnného pečiva ze včerejška. Tři suroviny, které stačí doladit a je z toho rázem výtečná večeře pro šest nenasytných strávníků.
Jak na žemlovku?
  1. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  2. Kulatou formu o průměru cca 23 cm vymažte kokosovým olejem.
 
Co budete potřebovat za ingredience?
  • 1/2 pečené menší dýně
  • 2 středně velká sladší jablíčka
  • 4 PL javorového sirupu
  • 1 ČL mleté skořice
Na zálivku si připravte:
  • 3 vajíčka
  • 120 ml mléka (obyčejného nebo rostlinného. Naprosto skvělé je mandlové)
  • 1 PL javorového sirupu (nebo medu)
  • 2 PL BIO kokosového cukru (pokud nemáte, použijte třtinový. Hnědý cukr propůjčí žemlovce krásný karamelový nádech i aroma)
Všechny ingredience smíchejte v míse a důkladně vyšlehejte.
Jak postupovat?
  1. Pečenou dýni vydlabejte a vložte do robotu.
  2. Jablíčka oloupejte, zbavte jadřince a překrájejte na menší kousky. Přidejte k dýni. Obě suroviny rozmixujte do hrubší konzistence.
  3. Přendejte do misky. Oslaďte javorovým sirupem (nebo medem), přidejte mletou skořici a důkladně spojte.
  4. Pečivo nakrájejte na tenké plátky asi o šířce 1 cm. Polovinou poklaďte dno formy.
  5. Naneste jablečno-dýňovou náplň a zakryjte druhou polovinou plátků pečiva.
  6. Zalijte připravenou zálivkou a vložte do vyhřáté trouby.
  7. Pečte zhruba 45 - 50 minut, dokud povrch nezíská hnědou karamelovou barvičku.
Nechte mírně vychladit a podávejte. Dobrou chuť.
 
 
 
 
 
 
 
6ks - Pečivo z předešlého dne (celozrnné, obyčejné - jaké máte doma)
3ks - Vajíčka
120 ml - Mléko (rostlinné, obyčejné)
1lžíce - Javorový sirup (nebo med)
2lžíce - Kokosový cukr (nebo třtinový)
1ks - Jablečno-dýňová náplň:
1/2ks - Pečená dýně
2ks - Jablka (sladší)
4lžíce - Javorový sirup
1lžička - Mletá skořice
1lžička - Kokososvý olej na vymazání formy
příprava - 20
vaření - 45 - 50
Kategorie Hlavní jídlo
Uvařila JaroslavaFrančíková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account