Testujeme, blogujeme a sdílíme recenze.
vložila 13.7.2014
30 minut min.
příprava
10 minut min.
vaření
2 porce
 
Ingredience
  • Eidam    200 g
  • Máslo     ks
  • Strouhanka     ks
  • Vajíčko    2 ks

Smažený sýr bez smažení. Zdravější alternativa!

Milujete smažený sýr, ale vždy, když si ho dáte, máte špatné svědomí? Tolik oleje a ještě k tomu ta kalorická tatarka plus hranolky. A co teprve to dlouhé obalování, ze kterého je tolik nádobí. A samozřejmě to nejlepší na závěr, i když sýr pečlivě obalíte a klidně v několika vrstvách, stejně vám vyteče na pánev a máte po legraci.

I já se v těch několika předchozích větách poznávám. A tak, i když to tu moc často nedělám, jsem se rozhodla vám přinést úžasný recept na „smaženýsýr, který jsem o víkendu na vlastní kůži vyzkoušela a jsem z něj opravdu nadšená.

Jako příloha jsou ideální brambory nebo hranolky. Navrhuji ale brambory, jsou zdravější a nejsou mastné. Případně hranolky, ale ať vás ani nenapadne na plech nalít olej. Zkuste to bez něj. Hranolky budou chutnější a nebudou nasáklé tukem.

Pokud to přežijete bez kupované tatarky, zkuste kysanou smetanu, smíchanou s trochou česneku, soli a bylinek. Je to zdravé a pro mně i o moc lepší než tatarka.

Postup:

  1. Nejdůležitější je příprava. Takže si nastrouháme eidam, pokud chcete přidat i šunku, nakrájíme si ji na kostičky.Než toto všechno uděláme, zapneme troubu na 230 stupňů Celsia.
  2. Dál rozkvedláme vajíčka s kořením, které chceme přidat a máme rádi. Já dala trochu grilovacího a papriky.
  3. Vajíček dáme tolik, kolik sýrů chceme vytvořit. Z 200 g eidamu a dvou vajíček jsem vytvořila dva veliké sýry, to jen tak pro odhad.
  4. Dále vymažeme hrníčky nebo mističky máslem nebo co máme po ruce, já použila máslo, protože nic jiného nebylo.
  5. Poté vysypeme strouhankou a příprava je hotova. 
  6. Sice jsme teprve začali, ale blížíme se ke konci. Do mističky nasypeme sýr (cca 2 cm, podle velikosti nádoby), na něj případně šunku a zalijeme jedním vajíčkem, poté postup opakujeme, jen obráceně – takže zase nasypeme trochu šunky a na to sýr. Klidně to můžete i pozměnit anebo i nějak inovovat, já příště plánuji přidat žampiony, tak držte palce.
  7. Konečná fáze je, že nádobky vložíme do hlubšího pekáčku nebo plechu a nalijeme do něj vařící vodu. A šup do trouby.
  8. No, a je skoro hotovo. Dáme vařit brambory a za dvacet minut až půl hodinky vytáhneme z trouby.
  9. Jen sýr vyklepneme a můžete si dát do nosu. 
Nahlásit obsah

Co je s obsahem v nepořádku?

Sdílet obsah

Vyberte ze svých kontaktů

Čtěte také
Místo, kde můžeš psát a diskutovat (120)
Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
13.6.2017
Suprový tip-
28.5.2017
mnam
25.5.2017
super tip
Místo, kde můžeš psát a diskutovat (120)
Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
13.6.2017
Suprový tip-
28.5.2017
mnam
25.5.2017
super tip