Dáváme ženám příležitosti a práci
Poloviční naháč – telecí burger, po kterém nepřiberete a můžete ho jíst příborem
vložila 26.4.2018
10 min.
příprava
30 min.
vaření
2 porce
 
Ingredience
  • telecí burger (bio kvalita)    2 ks
  • bulka na burger    1 ks
  • rukola    1 hrst
  • červená cibule (velká)    1 ks
  • olivový olej    5 lžíce
  • cukr    1 lžíce
  • kečup bez konzervantů    3 lžíce
  • sýr čedar - plátky    2 ks
  • kyselá okurka    2 ks
  • rajče z trhu    1 ks
  • piripiri majonéza     2 lžíce
  • chilli olivový olej    1 lžíce
  • slunečnicová semínka s chilli    1 lžíce
  • červené víno nebo cherry (či portské)     1 dcl

Poloviční naháč – telecí burger, po kterém nepřiberete a můžete ho jíst příborem

Tenhle burger je taková ženská verze kalsického v housce. Horní bulku použijte jako spodek druhého "polonaháče", jídlo je díky méně pečiva lehčí a co je nejlepší – nemusíte bojovat s tím, že se vám mega burger nevejde do pusy, že si rozmažete rtěnku, (v mém případě) občas i roztrhnete koutek.

Základem každého dobrého burgeru je dobré, kvalitní maso a bulka (houska, brioška... ). Já jsem objednala TRMS telecí burger, protože to je prostě jistota 100% chuti. 

Bulku si rozkrojte a rozpalte troubu (nebo gril). Můžete pokapat olivovým olejem.

Maso nechte na chvilku v pokojové teplotě ať to není takový šok, až ho hodíte na rozpálenou grilovací pánev, nebo gril.

Začněte od cibule. Tu chceme nechat pěkně zkaramelizovat. Zabere to asi 20 min. Rozpalte si trochu oleje (nebo ghí) na menší pánvi a na měsíčky pokrájenou cibuli opravdu pomalu restujte, ke konci, kdy už je úplně měkká, přidejte lžíci cukru, zvyšte plamen a zakápněte červeným vínem nebo cherry. Nechte odpařit tekutinu a po cca 3 minutách vypněte. Hotovo.

Teď přijde na řadu masíčko. Na grilovací pánvi rozpalte olej, musí být opravdu horký, než na něj dáte maso, které můžete opepřit, ale nikdy nesolte - pustilo by vodu! A teď trocha alchymie - moje burgery nebyly moc vysoké, takže jim stačily cca 2-3 minuty z každé strany. Tohle se musí vyzkoušet. Ale maso nerozkrajujte ani do něj nijak nepíchejte. Chce to prostě cvik. Burger by měl uprostřed zůstat růžový a šťavnatý, nechceme žádnou podrážku. A už vůbec ne z takhle pěkného masíčka!

Mezitím si do trouby dejte připravenou bulku a prohřejte – musí křupat, nesmí se ale přepéct dotvrda. Řekla bych že minuta v horké troubě stačí. 

Následuje už jenom designování burgru – vrstvíme takto:

Bulku pomažu kečupem, na to dám karamelovou cibuli, na ní okurku a rajče na plátky, položím maso, sýr, majonézu a rukolu (jinak vám salát nebude na sýru držet). Top pokapte chilli olejem a posypte semínky. 

Tenhle naháč se jí příborem – žádné patlání rukou

 

Dobrou chuť přeje

Kristina
Burger-queen  

Nahlásit obsah

Co je s obsahem v nepořádku?

Sdílet obsah

Vyberte ze svých kontaktů

Čtěte také
Místo, kde můžeš psát a diskutovat (10)
Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
24.5.2018
Já přiberu i když se jen nadechnu
30.4.2018
to zní úžasně
Vypadá moc pěkně. Ale nerozumím tomu, jak po něm "nepřibereme" :-O
28.4.2018
Místo, kde můžeš psát a diskutovat (10)
Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
24.5.2018
Já přiberu i když se jen nadechnu
30.4.2018
to zní úžasně
Vypadá moc pěkně. Ale nerozumím tomu, jak po něm "nepřibereme" :-O
28.4.2018