Zdravé a vynikající: Vdolečky ze špaldové mouky

Vytisknout recept
Nemám v kuchyni moc času takže to flákám a dělám následovně:
do misky si nadrobím droždí, zasypu trochou cukru, rozmíchám a zaleju troškou teplého mléka, přikryju a nechám jakoby nabobtnat... No ono to moc nestihne 😀 
Mezitím si do mísy dám mouku, vejce, sůl a v teplém mléce změklé až rozpuštěné máslo (1 hrnek). Až to mám, tak tam vyleju obsah misky s droždím a hnětu mixérem s hnětacími metličkami. V případě potřeby dolévám 1/2 hrnkem zbylého mléka, ale já to tam dala vše najednou a bylo to trochu řidké, tak sem podsypala ještě moukou. Nevim no, na kvalitě výsledného produktu to nemělo vliv, takže se toho nebojte - prostě to smíchejte a až uznáte za vhodné, že těsto je tak akorát, přikrejte útěrkou a dejte do tepla kynout. 
Až je vykynuto - v teple rychleji - vyválejte placku, nezapoměňte válet na mouce a mouku mít po ruce. Udělejte placku cca 1-1,5 cm a vykrajujte kolečka.  Nechala sem ještě půl hodiny kynout ty kolečka do kterých sem si udělala prstem důlek.
V hrnci nebo pánvi si rozehřejte olivový olej a nasázejte tam vdolečky - mě se jich tam vešlo 7 a nejdřív důlkem dolů 🙂 nikam neodbíhat je to za chvilku - jakmile jsou zlatavé, tak otočit. Až jsou i z druhé strany tak já jsem je dala do plastového síta na zeleninu - vyteklo z nich malinko oleje a pak sem je přesouvala na talíř.
Zdobila jsem zakysanou smetanou a nahoru klasicky povidla a zaprášit moučkovým cukrem.
 
Přeji dobrou chuť *wine*
400g - špaldová mouka T630
3/4ks - čerstvé droždí
1ks - vajíčko
50g - čerstvé máslo
1,5hrnek - mléko
1/2lžička - cukr
1špetka - sůl
1hrnek - Olivivý olej
příprava - 10 + kynutí
vaření - 10
Kategorie Dezert
Uvařila KatkaMakešová

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account