Rybízový makovec. Lahodný, vláčný a plný letní nálady

Vytisknout recept
Vyzkoušejte rybízovou nadílku schovanou ve vláčném a nadýchaném makovém těstě. Recept jako stvořený pro rychlé letní pečení. Moučník hotový během pár chvilek se zaručeným finálním úspěchem. 
Jako sladidlo jsem použila med. Buchta je ve výsledku voňavá, lehká a neuvěřitelně vláčná. 
 
Na velmi snadný hrníčkový makovec budete potřebovat:
  • 1 a 1/2 hrnku špaldové mouky (pokud vám nelahodí, použijte klasickou bílou hladkou. Z jiného těsta cukrárenská je skvělá volba)
  • 1/2 hrnku mletého máku
  • 1 hrnek medu
  • 1 kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
  • 3 vajíčka
  • špetku soli
  • 120 ml smetany
  • 1/2 hrnku kokosového oleje
  • strouhanou kůru z 1 limetky
  • 3/4 hrnku čerstvého rybízu
Množství odpovídá formě o průměru 26 cm nebo pekáči o velikosti cca 25 x 30 cm.
Postup:
  1. Troubu předehřejte na 175 °C.
  2. Formu vyložte pečícím papírem nebo vystříkejte tukovým sprejem.
  3. Oddělte bílky od žloutků a vyšlehejte z nich tuhý sníh. Odložte ho stranou.
  4. Žloutky s medem vymíchejte do husté krémové pěny. 
  5. Přilijte olej a spojte se žloutkovo-medovou směsí.
  6. Nalijte smetanu (nebo rostlinný krém) a dobře promíchejte.
  7. Přisypte prosátou mouku s kypřícím práškem a mákem.
  8. Přidejte limetkovou kůru a propracujte do hladkého těsta bez hrudek.
  9. Nakonec zlehka vmíchejte bílkový sníh.
  10. Těsto nalijte do formy, povrch zasypte rybízem a vložte do trouby.
  11. Pečte cca 55 - 60 minut. Záleží na velikosti použité formy. Před samotným vyndáním proveďte test se špejlí. Pokud ji vytáhnete z těsta suchou a čistou, máte pečeno.
  12. Moučník nechte vychladit.
Servírujte jemně poprášené třtinovým moučkovým cukrem třeba k čaji o páté nebo jako sladkou tečku za večerní zahradní párty.
Mimo letní sezónu použijte rybíz mražený.
 
 
Testováno rodinou a přáteli!
PS: nechce se vám péci? Pak si připravte lahodný nepečený dort s rybízem a tvarohem. Den můžete nastartovat výtečným rybízovým dezertem a do zásoby si připravit fantastický sirup s rybízem a levandulí.
 
Pohodové (skoro)letní dny přeje Slávka Fran.
 
 
 
1 a 1/2hrnek - Špaldová mouka (můžete zaměnit za cukrárenskou Z jiného těsta)
1/2hrnek - Mletý mák
3ks - Vajíčka
1hrnek - Med
1ks - Kypřící prášek bez fosfátů
1špetka - Sůl
1/2hrnek - Kokosový olej
120ml - (Rostlinná) smetana
1ks - Strouhaná limetková kůra
3/4hrnek - Čerstvý červený rybíz
příprava - 15
vaření - 55-60
Kategorie Dezert
Uvařila JaroslavaFrančíková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account