Vynikající ostružinový koláč, který musíte ochutnat

MarieHajdová
Tento ostružinový koláč je vynikající. Nechte se chutnat. 
Tip: Dobrý bude i s malinami, borůvkami, jahodami nebo jejich směsí.
3.30 from 17 votes
Čas přípravy 45 minutes
Čas vaření 40 minutes
Celkový čas 1 hour 25 minutes
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Porce 8
Kalorie 282 kcal

Ingredience
  

  • 100 g krupicového cukru
  • 150 g hladké mouky
  • 1/2 kypřicího prášku
  • 1 vejce
  • 100 g másla
  • 1 lžička citronové kůry
  • 3 lžíce kakaa

Náplň

  • 500 g tvarohu
  • 160 g másla
  • 350 ml mléka
  • 2-3 vejce
  • 140 g krupicového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 150 g ostružin
  • 3-4 lžíce cukru

Instrukce
 

  • Nejprve si připravíme ovoce - ostružiny v rendlíku svaříme s cukrem a trochou vody do hustší omáčky. Množství cukru přizpůsobíme kyselosti ovoce, ale cílem je mít omáčku trošku kyselejší, ne přeslazenou. Necháme vychladnout. Předehřejeme si troubu na 150 stupňů Celsia a plech nebo koláčovou formu vyložíme pečicím papírem.
  • V míse vypracujeme z cukru, mouky, kypřicího prášku, jednoho vejce, změklého másla a citronové kůry křehké těsto. Pracujeme rychle a nejlépe ručně. Těsto zabalíme do fólie, či sáčku, a necháme v lednici odležet alespoň 30 minut.
  • Na náplň si nejprve rozpustíme máslo a smícháme s mlékem. Tvaroh, vejce, cukr, vanilkový pudink a extrakt smícháme dohromady, přidáme mléčnou směs a ještě prošleháme. Náplň by měla být tekutější. 
  • Na připravený plech či do formy vtlačíme těsto, i na okraje, a vlijeme náplň. Na ni pak pomalu nalijeme ovocnou omáčku a rukojetí lžíce kreslíme vlnovky k vytvoření mramorovaného efektu.
  • Pečte 45 minut, dokud okraje nezezlátnou a střed se bude jen nepatrně chvět. Nechte vychladnout a pak už si jen pochutnávejte!

Notes

Tipy:
Místo shánění biocitronů a loupání kůry raději používám sušenou, běžně k dostání mezi sáčky s kořením. 
V podstatě už nepoužívám vanilkový cukr, místo toho jsem se naučila přidávat do pečení vanilkový extrakt. Nedává se ho mnoho, 1-2 lžičky, je chuťově výraznější. Přestože nebývá nejlevnější, vydrží dlouho. 
Kakao není nutné do těsta přidávat, ale budete muset použít více mouky.

Nutriční hodnoty

Serving: 100gVláknina: 2gKalorie: 282kcalTuky: 13gProtein: 4gCukry: 35g
Klíč. slova ovocný, sladké
Tried this recipe?Let us know how it was!
Tagy:

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account