Dáváme ženám příležitosti a práci
Nedělní piškotový dort – recept na sladké pohlazení
vložila 15.4.2018
30 min.
příprava
25 min.
vaření
1 porce
 
Ingredience
  • cukr krupice    195 g
  • změklé máslo    195 g
  • vejce (větší)    3 ks
  • hladká mouka    195 g
  • kypřící prášek    1,5 lžička
  • sůl    1/4 lžička
  • vanilkový extrakt    1 lžička
  • plnotučné mléko    2 lžíce
  • KRÉM: vychlazená šlehačka    200 g
  • KRÉM: plnotučný tvaroh ve vaničce    250 g
  • KRÉM: moučkový cukr    2 lžíce
  • KRÉM: agáve sirup    1 lžíce
  • KRÉM: vanilkový extrakt    1 lžička
  • KRÉM: Ameretto    2 lžička
  • domácí ovocná zavařenina    200-300 g
  • moučkový cukr na posypání    2-3 lžíce

Nedělní piškotový dort – recept na sladké pohlazení

Ne, že by klasický piškotový dort s čerstvými jahodami a šlehačkou nebyl výborný, to opravdu je! Ale jen v létě, kdy jahodová sezóna vrcholí, nikoliv teď, kdy sice jahody seženete prakticky kdekoliv, ale s chutí a vůní čerstvě utržených, nemají nic společného.

Rozhodla jsem se tedy přinést kousek toho léta na náš nedělní stůl, a to ve formě vanilkového piškotu promazaného mamky třešňovou zavařeninou. Aby výsledný dort nebyl „dusivý“ (dusivé buchty u nás doma nefrčí), naplnila jsem jej šlehačkovo-tvarohovým krémem. Rozkrojený korpus jsem pro vůni pokapala ještě troškou Amaretta. Co vám budu vyprávět, dort se u nás na stole moc dlouho neohřál. 

Jak na to?

1. Troubu rozpálím na 180 stupňů. Otevírací dortovou formu si vymažu máslem.
♥ Doporučuji ustřihnout kousek obalu od másla a tím formu vymazat, nebudete mít zbytečně zapatlané ruce.

2. Do mísy si odvážím změklé máslo i cukr a pořádně promixuji (alespoň 5 minut). Postupně přidávám vejce jedno po druhém a vždy těsto opět promixuji.
♥  Vejce si vždy rozklepněte zvlášť do hrnečku a vkládejte postupně – věřte mi! 

3. Zvlášť si do jiné mísy proseju mouku spolu s práškem do pečiva a solí. Moučnou směs přisypu do těsta a promixuji na malé otáčky.

4. Nakonec do těsta přidám vanilkový extrakt, mléko a zapracuji obojí do těsta.

5. Těsto přendám stěrkou do formy a uhladím. Peču v předehřáté troubě cca 25 minut.
♥ Výsledné těsto je spíše hutnější, tak se s ním nepracuje úplně dobře, ale vy to zvládnete.  Špejlí vyzkoušejte, zda je těsto hotové – po vytažení bude špejle suchá.

6. Mezitím si připravím krém. Šlehačku ušlehám (co taky jiného?), poté přidám tvaroh, moučkový cukr, agáve, vanilkový extrakt a zlehka promíchám.

7. Vychladlý korpus rozříznu napůl. Spodní část pokapu Amarettem, pomažu oblíbenou marmeládou a nakonec navrstvím šlehačkovo-tvarohový krém. Přiklopím vrchní částí korpusu, posypu moučkovým cukrem a podávám
♥ Já jsem použila mamky třešňovou marmeládu z letošního léta, ve které jsou celé kousky třešní. Použít ale můžete jakoukoliv oblíbenou marmeládu.

 

Nahlásit obsah

Co je s obsahem v nepořádku?

Sdílet obsah

Vyberte ze svých kontaktů

Čtěte také
Místo, kde můžeš psát a diskutovat (17)
Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
18.4.2018
17.4.2018
Vypadá skvěle
To bude dobrota
16.4.2018
Děkuji za recept. Vyzkouším
Místo, kde můžeš psát a diskutovat (17)
Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
18.4.2018
17.4.2018
Vypadá skvěle
To bude dobrota
16.4.2018
Děkuji za recept. Vyzkouším