Jednoduchá roláda, na které si pochutná celá rodina

Vytisknout recept
Nejprve si uvařte ze 600 ml mléka, dvou sáčků pudiknkového prášku a 4 lžic cukru hustý pudink, který nechejte skoro vychladit. Často ho míchejte. Máslo si vyndejte z ledničky, aby povolilo a tvaroh, aby nebyl studený.
Zapněte troubu na 180°C.
 
Nyní se pustíme do samotné rolády.
Na roládu potřebujete 4 vejce - oddělte si žloutky a bílky (opatrně, aby se do bílku nedostal ani kousek žloutku)..., 100 g polohrubé mouky, 120 g moučkového cukru a špetičku soli.
Z oddělených bílků nejprve ušlehejte tuhý sníh, pro lepší ušlehání dávám do bílků špetku soli.
Do žloutků přidejte cukr a metličkami vyšlehejte do husté pěny, pak přidejte polohrubou mouku a nakonec pro částech vyšlehaný sníh. Asi polovinu ho dám, dokud šlehám šlehačem, zbytek sněhu pak lehce vmíchám vařečkou.
Na plech si dejte pečící papír a ten potřete jednou lžící oleje po jeho celé ploše. Na to vylejte těsto a hezky rozetřete, aby nebyly kraje slabé a prostředek silný. Pak plechem zaklepejte, lépe se těsto usadí a vložte do trouby. Při 175 - 180°C pečte přibližně 10 - 12 minut, záleží na troubě. Dokud není těsto zlaté.
Mezitím si připravte vlhkou utěrku, na kterou pak těsto vyklopíte a ihned zarolujete do rolády.
 
Náplň:
Náplní může být hodně, někdy dělám jen šlehačku vyšlehanou s cukrem, to je pak nejjemnější roláda, jindy pudink s máslem atd.
Nyní jsem dělala pudink vyšlehaný s tvarohem a máslem.
Do téměř vychladlého pudinku přidáme kousky másla a vyšleháme do hladkého krému, pak postupně po troškách přidáváme tvaroh. Já všude používám ne vaničkový, ale balený v alobalu, nízkotučný. Podle chuti ještě doslaďte.
 
Vrátíme se k roládě:
Ještě ne zcela vychladlou roládu zase rozbalíme a potřeme dobrým džemem a potom náplní. Do kraje vložíme ovoce a zabalíme. Dávám někdy jahody, jindy borůvky, dneska broskve, neboť byly od neděle otevřené.
Po zabalení rolády ještě potřeme zbytkem krému nahoře a můžeme zdobit zdobičkou, Kreativitě se meze nekladou. Já nejsem umělec, ale vždy tam něco vytvořím a dozdobím ovocem. 
Roláda je nejlepší, až když se aspoň pár hodin v chladu hezky prosákne a proleží.
 
Dobrou chuť Vám přeje Hudlenka
4ks - vejce
100g - polohrubá mouka
120g - moučkový cukr
1lžíce - olej
1špetka - sůl
podle potřebyks - džem
1ks - tvaroh
2ks - pudink
120g - máslo
podle chutiks - cukr
600 ml - mléko
příprava - 60
vaření - 12
Kategorie Dezert
Uvařila Lenka Hudečková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account