Třená bábovka. Chutná jako od babičky
♥ Mám dvě formy na bábovku – starou po babičce a teflonovou. Tu starou vždy pořádně vymažu máslem a vysypu moukou. Teflonovou jen lehce pomažu máslem. Doporučuji ustřihnout kousek obalu od másla a tím bábovku vymazat, nebudete mít zbytečně zapatlané ruce. 2. Žloutky vyšlehám v míse spolu s cukrem a vanilkovým extraktem. Zvlášť si do hrnku odměřím horkou vodu a ještě zvlášť do misky olej se šťávou z citrónu. K žloutkům nejdříve opatrně a po částech přilévám horkou vodu a poté olej s citrónovou šťávou. Mezi každým nalitím vždy směs prošlehám.
♥ Vejce si vždy rozklepněte zvlášť do hrnečku a vkládejte postupně – věřte mi! 🙂 Dávejte pozor, směs bude po nalití vody a oleje hodně tekutá, tak nechte otáčky šlehače na minimum, abyste neměli zacákanou celou kuchyň. 3. Do zvláštní mísy je třeba prosít polohrubou mouku spolu kypřícím práškem a kůrou z citrónu. Opatrně ji po částech přisypávám do tekuté směsi a vždy pořádně prošlehám, ať nejsou v těstě hrudky. 4. Z bílků a špetky soli si vyšlehám pevný sníh, který přidám k těstu a opatrně zapracuji. Přibližně 1/3 těsta si odeberu zvlášť do misky, přidám kakao a opět promíchám.
♥ Bílky v těstě spíše překládejte, než míchejte. 5. Světlé a tmavé těsto vlévám střídavě do připravené formy (začnu světlým těstem, kterého je víc). Bábovku peču v rozehřáté troubě cca 40 minut.
♥ Můžete použít i špejli a vlnovými pohyby do sebe světlé a tmavé těsto lehce smíchat, udělá to v bábovce hezké ornamenty. 6. Po vytažení z trouby nechám bábovku zcela vychladnout na mřížce. Poté ji vyklopím na talíř a podávám posypanou moučkovým cukrem.
♥ Pokud už víte, že máte formu, ze které se bábovka špatně vyklápí, chvilku po vytažení z trouby ji překlopte na talíř a formu přikryjte mokrou utěrkou. Mělo by to jít o něco lépe.330g - cukr krupice4ks - větší vejce (bílky a žloutky zvlášť)1lžička - vanilkový extrakt100ml - horká voda150ml - olej (řepkový nebo slunečnicový)ks - šťáva z půlky citrónu330g - polohrubá mouka1lžička - kypřící prášek do pečivaks - kůra z 1 bio citrónu (nebo 1,5 lžičky citrónové kůry v sáčku)ks - špetka soli2lžíce - kakao holandského typuks - máslo / sprej / mouka na vysypánípříprava - 15vaření - 40