Třená bábovka. Chutná jako od babičky

Vytisknout recept
Bábovku bych přirovnala k bramborovému salátu – v každé rodině dělají ten svůj osvědčený a jednoznačně nejlepší na světě! V naší rodině je vlastně jedno, jestli je to bábovka klasicky třená, ořechová, jablečná, maková, s pohankou nebo citrónovou polevou, důležité je, aby nebyla dusivá. „Nesnáším dusivý buchty,“ slýchávala jsem od svého táty už v dětství a nyní to slýchávám i od mého partnera. Rozkaz zněl tedy jasně… 🙂
Tuto bábovku peču nejčastěji hned z několika důvodů – rozhodně není dusivá, je krásně mramorová a při troše dobré vůle není vůbec těžká. Samozřejmě se to nedá srovnat s klasickými hrnkovými buchtami, ale za těch pár minut v kuchyni navíc rozhodně stojí. Původní recept, který jsem si trochu poupravila, jsem našla u Markéty Pavleje. Její Kitchenette je pro mě častým zdrojem inspirace.
Jak na to?
1. Troubu rozpálím na 200 stupňů. Formu na bábovku si vymažu máslem nebo vystříkám sprejem na pečení a případně vysypu moukou.
♥ Mám dvě formy na bábovku – starou po babičce a teflonovou. Tu starou vždy pořádně vymažu máslem a vysypu moukou. Teflonovou jen lehce pomažu máslem.  Doporučuji ustřihnout kousek obalu od másla a tím bábovku vymazat, nebudete mít zbytečně zapatlané ruce.
2. Žloutky vyšlehám v míse spolu s cukrem a vanilkovým extraktem. Zvlášť si do hrnku odměřím horkou vodu a ještě zvlášť do misky olej se šťávou z citrónu. K žloutkům nejdříve opatrně a po částech přilévám horkou vodu a poté olej s citrónovou šťávou. Mezi každým nalitím vždy směs prošlehám.
♥  Vejce si vždy rozklepněte zvlášť do hrnečku a vkládejte postupně – věřte mi! 🙂 Dávejte pozor, směs bude po nalití vody a oleje hodně tekutá, tak nechte otáčky šlehače na minimum, abyste neměli zacákanou celou kuchyň.
3. Do zvláštní mísy je třeba prosít polohrubou mouku spolu kypřícím práškem a kůrou z citrónu. Opatrně ji po částech přisypávám do tekuté směsi a vždy pořádně prošlehám, ať nejsou v těstě hrudky.
4. Z bílků a špetky soli si vyšlehám pevný sníh, který přidám k těstu a opatrně zapracuji. Přibližně 1/3 těsta si odeberu zvlášť do misky, přidám kakao a opět promíchám.
♥ Bílky v těstě spíše překládejte, než míchejte.
5. Světlé a tmavé těsto vlévám střídavě do připravené formy (začnu světlým těstem, kterého je víc). Bábovku peču v rozehřáté troubě cca 40 minut.
♥ Můžete použít i špejli a vlnovými pohyby do sebe světlé a tmavé těsto lehce smíchat, udělá to v bábovce hezké ornamenty.
6. Po vytažení z trouby nechám bábovku zcela vychladnout na mřížce. Poté ji vyklopím na talíř a podávám posypanou moučkovým cukrem.
♥ Pokud už víte, že máte formu, ze které se bábovka špatně vyklápí, chvilku po vytažení z trouby ji překlopte na talíř a formu přikryjte mokrou utěrkou. Mělo by to jít o něco lépe.

330g - cukr krupice
4ks - větší vejce (bílky a žloutky zvlášť)
1lžička - vanilkový extrakt
100ml - horká voda
150ml - olej (řepkový nebo slunečnicový)
ks - šťáva z půlky citrónu
330g - polohrubá mouka
1lžička - kypřící prášek do pečiva
ks - kůra z 1 bio citrónu (nebo 1,5 lžičky citrónové kůry v sáčku)
ks - špetka soli
2lžíce - kakao holandského typu
ks - máslo / sprej / mouka na vysypání
příprava - 15
vaření - 40
Kategorie Cukroví
Uvařila MarkétaBrücknerová

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account