Hříšně zdravé čokoládové muffiny

Vytisknout recept
Milé Ženy,
přináším vám inspiraci na letní hříšně zdravé mlsání. Recept jako vždy vznikl zcela spontánně, podle chutí, možností a nálady.
Zkuste a mlsejte zdravěji. Pokud nemáte ořechové máslo, nevadí. Jednoduše použijte mleté oříšky ve stejném poměru. I když s máslem jsou mnohem chutnější a voňavější. Navíc, jeho výroba je tak strašně jednoduchá, že ji vládne úplně každá žena s robotem pomocníkem v domácnosti. Muffiny jsou úžasně vláčné a nejsou přeslazené.
RECEPT NA ARAŠÍDOVÉ MÁSLO:
  • 2 hrnky nesolených arašídů - dejte na 10 minut do rozehřáté trouby na 180 °C péci. Pozor, ať je nespálíte. Hlídejte si čas.
  • 1 KL (kávová lžička) soli
Když máte arašídy pečené, nechte je zcela vystydnout. Pak je vložte do mixéru (nutné je mít robot se silným výkonem a ostrými noži. Máslo pak bude krásně hladké a jemné). Přidejte sůl a mixujte zhruba 10 minut. Stává se, že se ořechová směs přilepí na stěny robotu. Vždy přerušte jeho činnost a ořechy stěrkou setřete zpět k nožům.
Hotové máslo přendejte do dózy, nechte vychladnout a uskladněte do ledničky. Vydrží vám více než týden. Můžete ho přidávat do těsta, mazat na palačinky, do nápojů anebo jen tak mlsat. Mně dodává energii. Když mám chuť na něco dobrého, vezmu si lžíci arašídového másla. Zdravé, chutné a plné vitality.
 
 
A teď samotné MUFFINY:
Na osm hříšně dobrých kousků budete potřebovat:
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 1 hrnek hladké mouky Babiččina volba na křehká těsta
  • 1 KL soli
  • 1 kypřící prášek
  • 1 vajíčko
  • 5 PL kokosového oleje
  • 2 PL kakaového prášku
  • 5 PL medu
  • 200 ml mléka (používám rostlinná mléka. Pokud netrpíte na přecitlivělost na laktózu, dejte obyčejné kravské)
  • 2 PL arašídového másla
  • 1 jablko
Troubu si rozpalte na 180°C.
Jablko si okrájejte, zbavte jadřince a nakrájejte na kostičky.
Do mísy si nasypte obě mouky, osolte a přisypte kypřící prášek. Promíchejte. Přidejte vajíčko, olej, med, kakaový prášek, ořechové máslo a zalijte mlékem. Vypracujte vláčné těsto. Nakonec vmíchejte kostičky jablíček.
Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky a naplňte je těstem pod okraj. Ihned vložte do trouby a pečte při 180 °C 25 minut. Zda jsou již hotové, vyzkoušíte testem se špejlí. Po vytažení z těsta musí zůstat čistá a suchá.
Muffiny můžete podávat s kapkou ovocné omáčky.
Dobrou chuť!
 
 
 
 
 
1hrnek - Pohanková mouka
1hrnek - Hladká mouka (Babiččina volba na křehká těsta)
1špetka - Sůl
1ks - Kypřící prášek
1ks - Vajíčko
5lžíce - Kokosový olej
2lžíce - Kakaový prášek
5lžíce - Med
200ml - Mléko
2lžíce - Ořechové máslo
1ks - Jablko
příprava - 15
vaření - 25
Kategorie Dezert
Uvařila JaroslavaFrančíková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account