Bylinkové pesto z trhu a louky

Vytisknout recept
Farmářské trhy začínají konečně nabízet první letos vypěstované suroviny – medvědí česnek a ostatní bylinky, patří k prvním vlaštovkám z čerstvých surovin od českých farem. Kopřivy (opravdu malinké cca 10 cm vysoké) jsem si nasbírala na okraji louky. 🙂 

Recept

První věc, co musíme udělat, je spařit mladé kopřivy. Krátce je zalijeme horkou vodou, a tak zamezíme požahání na jazyku. Při tepelné úpravě to samozřejmě není potřeba. 
Všechny zelené ingredience dáme společně s olejem do nádoby tyčového mixéru a rozšleháme na jemné pesto. Na závěr přidáme sýr a oříšky a rozmixujeme, tak, jak máme strukturu pesta rádi – já nahrubo. Sůl a citron dáme uplně na závěr dle chuti (a slanosti parmesanu).
Pesto používáme nejčastěji na těstoviny, ale když si s ním namažete čerstvý kváskový chleba, nebo bulku na burger, nešlápnete vedle! 🙂
V lednici pesto vydrží 2-3 týdny, tedy pokud ho dříve nesníte... 🙂 
 
 
 
1ks - petržel svazek
1ks - medvědí česnek svazek
1hrst - kopřivy mladé
1dcl - olivový olej
1ks - cintron - šťáva
1lžička - sůl
1hrst - Parmesan – strouhaný
3lžíce - slunečnicová semínka s chilli
příprava - 10
vaření - 10
Kategorie Chuťovka
Uvařila KristinaGrey

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account