Kořen zázvoru je oblíben pro svoji výraznou chuť a vůni, a zároveň je hojně vyhledáván a užíván, pro svoje léčivé účinky, jako prevence i jako lék. Zdravotní účinky zázvoru znali a hojně využívali již staří Indové a Číňané před několika tisíci let.
Zázvor obsahuje celou řadu vitamínů: A,B1,B2,C,E minerálních látek: sodík, hořčík, fosfor, draslík, vápník, železo
Na co zázvor pomáhá:

    posiluje imunitní systém, pomáhá při nemocech dýchacích cest
     má antibakteriální účinky
     stimuluje krevní oběh, snižuje cholesterol, pomáhá při redukci váhy
     prohřívá celé tělo, má relaxační účinky

Typickou pikantní zázvorovou chuť mu dává gingerol, jehož složení je hodně podobné kapsaicinu obsaženému v chilli papričkách. Právě gingerol je aktivní složkou, která dává zázvoru nejen chuť, ale i její terapeutický účinek.
Pro tuto svoji chuť je hojně využíván velmi často v indické a čínské kuchyni, ale i ostatních kuchyních po celém světě.
Podoby v jaké můžeme zázvor konzumovat: Sušený zázvor Čerstvý zázvor Nakládaný zázvor – nakládá se do medu, do cukr                                                                                                                               Jako součást cukrovinek, žvýkaček, nápojů, pokrmů mnoha světových kuchyní….
Zázvor by neměli užívat děti do dvou let a dlouhodobě nemocní užívající léky, bez předchozí konzultace s ošetřujícím lékařem (diabetici apod.)
Denní dávka zázvoru by neměla ani u zdravého jedince přesáhnout 1 gram sušeného zázvoru a u čerstvého zázvoru 4 gramy. V případě předávkování se můžeme dočkat pálení žáhy, nevolnosti nebo třeba i zvracení a průjmu.
Receptů na lahodných pokrmů nápojů se zázvorem je celá řada. A pár našich oblíbených přidáváme i sem.
 
Zázvorový elixír vhodný jako lék i jako prevence si vyrobíme velmi snadno z následujících ingrediencí:
125 gramů nastrouhaného zázvoru
6 polévkových lžic medu
šťávy z jednoho citronu
0,7  l  vodky
Všechny ingredience smícháme a necháme 3 dny odležet, poté přecedíme. Vzniklý likér uchováváme v lednici. Užíváme preventivně, denně polévkovou lžíci. Vzhledem k obsahu alkoholu raději navečer.
 
Na domácí zázvorovou limonádu budeme potřebovat:
5 cm oloupaného na plátky nakrájeného kořene čerstvého zázvoru
4 lžíce  medu
šťávu z jednoho citrónu
Do litru vody dáme pokrájený zázvor, přivedeme k varu a necháme asi pět minut povařit. Po té scedíme a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Po té přidáme med a citronovou šťávu, dobře promícháme a dáme na několik hodin vychladit do lednice.
Podáváme s ledem případně ozdobíme lístky čerstvé máty.
– See more at: http://fitkouc.cz/zazvor-koreni-i-lek/#sthash.SXh0ybiv.dpuf

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account