Melasu, zvanou často také “černý zázrak” jsem poprvé vyzkoušela už před lety…
…že bych se k ní mohla vrátit, mě napadlo pár dnů nazpět, kdy mi došlo, že sladit kávu nebo čaj nemusím medem, ale klidně i melasou, která obsahuje méně kalorií než veškerá ostatní sladidla (má o dvě třetiny méně kalorií než med). A to je velké plus při mém věčném boji s kilogramy navíc.
Chuťově si na melasu musíte ovšem zvyknout, je velmi výrazná.
Třtinová melasa, vedlejší produkt při výrobě třtinového cuku, je výživově velmi cenná. Je cenným zdrojem vápníku, železa, hořčíku, fosforu, draslíku, sodíku a vitamínů skupiny B, A a D, ale najdete v ní i další nutriční prvky jako měď, zinek, vitamín C a další.
Třtinová melasa, vedlejší produkt při výrobě třtinového cuku, je výživově velmi cenná. Je cenným zdrojem vápníku, železa, hořčíku, fosforu, draslíku, sodíku a vitamínů skupiny B, A a D, ale najdete v ní i další nutriční prvky jako měď, zinek, vitamín C a další.
Kdybychom měli vzpomenout všechny příznivé účinky melasy, bylo by to asi nadlouho, proto zmíním jen pár:
posiluje imunitu a obranyschopnost
napomáhá hojení ran
snižuje vedlejší účinky léků
léčí kožní problémy (používá se při koupelích u ekzému a lupénky)
upravuje krevní tlak
podporuje činnost lymfatického systému
A jak melasu užívat? Doporučují se 2 čajové lžičky denně pro dospělého člověka, dětem dávku snížit.
Tak co, zkusíte melasu i vy?