Testujeme, blogujeme a sdílíme recenze.
vložila 11.8.2017

Nestav zeď, upeč chleba - KVÁSKOVÝ

Chleba je takové jedno velké téma, na které se dá psát hodiny a hodiny. Nejdřív můžeme začít u toho, jak je pšenice nekvalitní a pro naše tělo jen lepidlo pro střeva a tlumič mozku, pokračovat s tím, že kupovaný chleba je dost často rozpékaný z mraženého polotovaru a aby polotovar vydržel, musí být nadopovaný různými éčky, béčky, céčky,... když náhodou není rozpečený a koupíte klasický pečený chleba, dost často je z (no z čeho myslíte???) starého chleba (ano, i to se děje)... A tak můžeme pokračovat a pokračovat, až dojdeme k tomu, že na našem trhu se dá najít kvalitní chleba, ale cenově je třikrát dražší a váhově třikrát lehčí.. No nekup to! A tak by se dalo pokračovat dlouho a dlouho.. Ale budeme šetřit čas, protože toho není nikdy nazbyt

 

Tak co teda? Opravdu je třeba v tom hledat jakousi vědu? Z mého pohledu určitě ne. Na kváskový chleba nepotřebujete nic extra. No i když, jak se to vezme... Stačí vám kvásek, mouka, voda, sůl a pak jestli máte rádi, tak koření, bylinky, semínka, ořechy, olivy,...

Znovu pěkně po pořádku. Co že je zapotřebí?

* Kvásek - to je takové "Kolumbovo vejce". Pro všechny zprvu strach, obavy, pár nezdárných pokusů, ale tak 3-4 vyhozený kvásky a máte to. Receptů na kvásek je na internetu spousta, ale nic na tom není, stačí jen míchat celozrnnou žitnou mouku s převařenou vlažnou vodou asi po dobu tří, ideálně čtyř dnů a nechat kvasit v teple. Pátý den je už použitelný. Pokud si netroufnete hned na kvásek, existují stránky pečempecen, kde je mapa lidí, co vám rádi kvásek připraví.

* Mouka - v podstatě je jedno jaká, ideálně žitná, klidně i v kombinaci s nějakou celozrnnou. Jde pochopitelně udělat i z klasické hladké, ale to si snad pro tento "luxus" odpustíme experimentujte, nebojte se.

* Voda - odstátá nebo převařená. Čerstvě natočenou vodu z kohoutku nedávejte, obsahuje chlor a je možné, že díky němu nevykyne jak má (u kvásku to tak platí určitě!)

* Sůl - tak co tady dodat. Himalájskou?

* Semínka a koření - do chleba můžete přimíchat, co vás napadne, anýz, kmín, chia, lněná semínka, slunečnici, dýni, olivy, sušená rajčata,...

A teď samotný recept:

  • 500g mouky
  • 1,5 lžičky soli
  • 25g kvásku
  • vodu
  • semínka, ořechy, koření,...

Nejdříve si navážíme kvásek a dolijeme vodu do půl litru. Zamícháme a vznikne nám půl litru špinavé vody. Tu nalijeme do mísy k mouce, soli a semínkám. Zamícháme, stačí jen tak, aby se těsto promíchalo, není potřeba ho nějak hníst. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme 12 hodin kynout.

Po 12ti hodinách těsto vyndáme na pomoučený vál a mírně ho přeložíme, abychom do něj zapracovali ještě trochu mouky a také trochu vzduchu. Těsto je řídké, ale zapracováním mouky zase trochu ztuhne. Necháme 15 minut odpočinout a pak přendáme do formy na biskupský chlebíček, kterou vymažeme máslem. Těsto uhladíme mokrýma rukama a dáme do igelitového sáčku. Necháme kynout ještě 2 hodiny.

Po dvou hodinách chleba posypeme semínky, třeba i hrubozrnnou solí a dáme do předehřáté trouby na 230°C po dobu 35-45 minut. Pak chleba vyndáme z formy a necháme ještě dopéct asi 10 min. Po upečení vyndáme na mřížku, necháme vychladnout a pak už jen hurá do toho

 

Tento recept jsem přebrala od úžasné Evy Francové - Kuchařky ze Svatojánu a je tak úžasný, že jsem neměla potřebu hledat ani jiný recept. Povedl se na poprvé a to ho s mírnými obměnami peču už po několikáté

 

Přeji dobrou chuť.

K.

http://katfoblog.blogspot.cz/

 

 

 

Nahlásit obsah

Co je s obsahem v nepořádku?

Sdílet obsah

Vyberte ze svých kontaktů

Čtěte také
Místo, kde můžeš psát a diskutovat (5)
Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
16.8.2017
Vyzkouším
14.8.2017
14.8.2017
super
13.8.2017
Zkoušela jsem kváskový loni a nevím, co jsem udělala špatně, ale nepovedl se. A podle článku taky jsem problém nenašla. Asi jsem neměla ten správný den.
14.8.2017
A jak se vám nepovedl? srazil? Mohla jste mít špatný kvásek.
14.8.2017
Nevím, když to srovnám s klasickým kváskem, tak se mi zdál dobrý, i těsto Nakonec se s tím pomalu daly zabíjet hřebíky.Ale asi máte pravdu, možná to bylo v kvásku. Nevím Procházela jsem rady na internetu a nakonec jsem usoudila, že si ho raději koupím. Ale strašně ráda bych pekla. ale mám strach. Díky
14.8.2017
Strach nemějte. Zkuste o kvásek požádat někoho ve Vašem okolí, koukněte na www.upecpecen.cz tam je mapa a najdete někoho poblíž, kdo Vám kvásek rád dá, nebo udělá. Jinak i někteří pekaři se o kvásek podělí, ale tam bych si dala pozor na složení, můžou tam být různé zlepšováky :-( Pořiďte kvásek a vrhněte se na chleba, jak chutí, tak i finančně je to jiná liga
Místo, kde můžeš psát a diskutovat (5)
Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
16.8.2017
Vyzkouším
14.8.2017
14.8.2017
super
13.8.2017
Zkoušela jsem kváskový loni a nevím, co jsem udělala špatně, ale nepovedl se. A podle článku taky jsem problém nenašla. Asi jsem neměla ten správný den.
14.8.2017
A jak se vám nepovedl? srazil? Mohla jste mít špatný kvásek.
14.8.2017
Nevím, když to srovnám s klasickým kváskem, tak se mi zdál dobrý, i těsto Nakonec se s tím pomalu daly zabíjet hřebíky.Ale asi máte pravdu, možná to bylo v kvásku. Nevím Procházela jsem rady na internetu a nakonec jsem usoudila, že si ho raději koupím. Ale strašně ráda bych pekla. ale mám strach. Díky
14.8.2017
Strach nemějte. Zkuste o kvásek požádat někoho ve Vašem okolí, koukněte na www.upecpecen.cz tam je mapa a najdete někoho poblíž, kdo Vám kvásek rád dá, nebo udělá. Jinak i někteří pekaři se o kvásek podělí, ale tam bych si dala pozor na složení, můžou tam být různé zlepšováky :-( Pořiďte kvásek a vrhněte se na chleba, jak chutí, tak i finančně je to jiná liga