vložila 11.8.2017

Nestav zeď, upeč chleba - KVÁSKOVÝ

Chleba je takové jedno velké téma, na které se dá psát hodiny a hodiny. Nejdřív můžeme začít u toho, jak je pšenice nekvalitní a pro naše tělo jen lepidlo pro střeva a tlumič mozku, pokračovat s tím, že kupovaný chleba je dost často rozpékaný z mraženého polotovaru a aby polotovar vydržel, musí být nadopovaný různými éčky, béčky, céčky,... když náhodou není rozpečený a koupíte klasický pečený chleba, dost často je z (no z čeho myslíte???) starého chleba (ano, i to se děje)... A tak můžeme pokračovat a pokračovat, až dojdeme k tomu, že na našem trhu se dá najít kvalitní chleba, ale cenově je třikrát dražší a váhově třikrát lehčí.. No nekup to! A tak by se dalo pokračovat dlouho a dlouho.. Ale budeme šetřit čas, protože toho není nikdy nazbyt

 

Tak co teda? Opravdu je třeba v tom hledat jakousi vědu? Z mého pohledu určitě ne. Na kváskový chleba nepotřebujete nic extra. No i když, jak se to vezme... Stačí vám kvásek, mouka, voda, sůl a pak jestli máte rádi, tak koření, bylinky, semínka, ořechy, olivy,...

Znovu pěkně po pořádku. Co že je zapotřebí?

* Kvásek - to je takové "Kolumbovo vejce". Pro všechny zprvu strach, obavy, pár nezdárných pokusů, ale tak 3-4 vyhozený kvásky a máte to. Receptů na kvásek je na internetu spousta, ale nic na tom není, stačí jen míchat celozrnnou žitnou mouku s převařenou vlažnou vodou asi po dobu tří, ideálně čtyř dnů a nechat kvasit v teple. Pátý den je už použitelný. Pokud si netroufnete hned na kvásek, existují stránky pečempecen, kde je mapa lidí, co vám rádi kvásek připraví.

* Mouka - v podstatě je jedno jaká, ideálně žitná, klidně i v kombinaci s nějakou celozrnnou. Jde pochopitelně udělat i z klasické hladké, ale to si snad pro tento "luxus" odpustíme experimentujte, nebojte se.

* Voda - odstátá nebo převařená. Čerstvě natočenou vodu z kohoutku nedávejte, obsahuje chlor a je možné, že díky němu nevykyne jak má (u kvásku to tak platí určitě!)

* Sůl - tak co tady dodat. Himalájskou?

* Semínka a koření - do chleba můžete přimíchat, co vás napadne, anýz, kmín, chia, lněná semínka, slunečnici, dýni, olivy, sušená rajčata,...

A teď samotný recept:

  • 500g mouky
  • 1,5 lžičky soli
  • 25g kvásku
  • vodu
  • semínka, ořechy, koření,...

Nejdříve si navážíme kvásek a dolijeme vodu do půl litru. Zamícháme a vznikne nám půl litru špinavé vody. Tu nalijeme do mísy k mouce, soli a semínkám. Zamícháme, stačí jen tak, aby se těsto promíchalo, není potřeba ho nějak hníst. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme 12 hodin kynout.

Po 12ti hodinách těsto vyndáme na pomoučený vál a mírně ho přeložíme, abychom do něj zapracovali ještě trochu mouky a také trochu vzduchu. Těsto je řídké, ale zapracováním mouky zase trochu ztuhne. Necháme 15 minut odpočinout a pak přendáme do formy na biskupský chlebíček, kterou vymažeme máslem. Těsto uhladíme mokrýma rukama a dáme do igelitového sáčku. Necháme kynout ještě 2 hodiny.

Po dvou hodinách chleba posypeme semínky, třeba i hrubozrnnou solí a dáme do předehřáté trouby na 230°C po dobu 35-45 minut. Pak chleba vyndáme z formy a necháme ještě dopéct asi 10 min. Po upečení vyndáme na mřížku, necháme vychladnout a pak už jen hurá do toho

 

Tento recept jsem přebrala od úžasné Evy Francové - Kuchařky ze Svatojánu a je tak úžasný, že jsem neměla potřebu hledat ani jiný recept. Povedl se na poprvé a to ho s mírnými obměnami peču už po několikáté

 

Přeji dobrou chuť.

K.

http://katfoblog.blogspot.cz/

 

 

 

Nahlásit obsah

Co je s obsahem v nepořádku?

Sdílet obsah

Vyberte ze svých kontaktů

Čtěte také
Místo, kde můžeš psát a diskutovat (6)
Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
18.8.2017
peču každý druhý den,bezlepkový kváskový,jo chéb to je alchymie,ale po letech už dělám od oka.Tak hodně štěstí dámy
15.9.2017
Jo, přesně tak, je to alchymie. Jednou nakyne málo, jednou je zase moc mazlavej a někdy to ztroskotá už na kvásku :-(
16.8.2017
Vyzkouším
14.8.2017
14.8.2017
super
Místo, kde můžeš psát a diskutovat (6)
Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
18.8.2017
peču každý druhý den,bezlepkový kváskový,jo chéb to je alchymie,ale po letech už dělám od oka.Tak hodně štěstí dámy
15.9.2017
Jo, přesně tak, je to alchymie. Jednou nakyne málo, jednou je zase moc mazlavej a někdy to ztroskotá už na kvásku :-(
16.8.2017
Vyzkouším
14.8.2017
14.8.2017
super