Pojďme si zase po delší době připomenout nějaký významný den, který se týká jídla. A já vybírám pro tento týden National Southern Food Day – ten připadá na 22. ledna. Takže na víkend. To by stálo za úvahu naplánovat nějaké americké jižanské jídlo.
Pokud si mám vybrat mezi severskou a jižanskou americkou kuchyní, mám jasno. Jih! Americká jižanská kuchyně je zážitek. Je to barevné, dobré, je toho hodně (opravdu hodně) a servírují ho tam fajn lidi. Obvykle Vás oslovují „honey“, „sweetie“ nebo „sweetheart“.
No a co si tak na tom jihu můžeme dát? V každé jižanské restauraci jistě najdu fried chicken – smažené kuře. Něco na způsob KFC, ale nemusí nutně pálit a podává se obvykle s omáčkou – gravy. Buď je nalitá přímo na kuřeti anebo si můžete objednat, že ji chcete mimo (aside). No a pak velké množství příloh – bramborová kaše – mashed potatoes, pečená brambora – baked potato, french fries – hranolky, mac and cheese – těstoviny se sýrem, zeleninové přílohy – baked beans (pečené fazole), green beans (zelené fazolky), fried ocra (smažená okra – u nás ibišek), ale taky smažené okurky (kyselé) – fried pickles + samozřejmě chléb – cornbread (kukuřičný) nebo white bread (bílý chléb podobný naší vece nebo bagetě anebo toustovému chlebu) anebo moje nejoblíbenější – biscuits – k těm více zde.
K americké jižanské kuchyni neodmyslitelně také patří barbecue. Maso se udí obvykle přímo před restaurací a naprosto se rozpadá. A taky spousta mořských plodů, které jsou čerstvě vylovené z moře. Taky sem patří sladké koláče – ořechový – pekanový – pecan pie, dýňový – pumpkin pie, jablečný – apple pie. A k pití – sweet tea! (slazený čaj)… ale tak můžete si objednat i neslazenou verzi – unsweatened tea ..
Malá ukázka z amerického jižanského jídla – tak co si dáme toho 22. ledna?
Více na www.honeyfood.cz
Foto: Lucie Pomijová (Florida, Alabama, USA)